Kako do nas

Marina Dalmacija

Najveća marina na Jadranu smjestila se u Zlatnoj luci u Sukošanu i ima preko 1700 vezova, od čega 1200 u moru i preko 500 na kopnu. U sklopu marine nalazi se prekrasna plaža, svi sadržaji za održavanje i popravak broda, trgovine, restorani, charteri i agencije. Marina je uređena prema svjetskim standardima i može smjestiti plovila do 55 m duljine, a ima svoj pogon za pročišćavanje mora tako do minimalno utječe na okoliš. Marina je odlično prometno povezana jer se u neposrednoj blizini nalaze Zadar, zračna luka Zemunik i izlaz na autocestu.

Zračna luka Zemunik

Zadarska zračna luka nalazi se u mjestu Zemunik udaljenom 7 km od Zadra i povezana je brzom cestom s gradom i okolnim mjestima, uključujući i Sukošan. Otvorena je cijele godine, a letovima domaćih i stranih avioprijevoznika povezana je s brojnim europskim destinacijama. Poznati lowcost prijevoznik RyanAir također prometuje iz zadarske zračne luke. U sklopu zračne luke nalaze se duty free shop, cafe i restoran te rent-a-car agencije i banka.

Zadar

Nekoliko minuta vožnje dijeli Sukošan od Zadra, regionalnog centra Sjeverne Dalmacije i svjetski poznate destinacije koju svakako valja posjetiti. Grad Zadar razvio se na poluotoku gdje su ga osnovali Rimljani, a tijekom svoje duge i burne povijesti grad je rastao i razvijao se da bi danas bio predvodnik ekonomskog i turističkog razvoja regije i njeno upravno središte. Stari dio grada ima posebna je cjelina po svojoj povijesnoj i kulturnoj vrijednosti, sa svojim kamenim ulicama i kućama. Na svakom koraku se nalazi vrijedni spomenik, bilo da je riječ o ostacima rimskih građevina, srednjovjekovnoj crkvi ili svjetovnoj arhitekturi na glavnom gradskom trgu. Brojni muzeji i galerije pružaju odličnu priliku za upoznavanje umjetničke baštine grada, a moderne instalacije Pozdrav suncu i Morske orgulje atrakcije su koje svake godine oduševljavaju brojne turiste. Grad ima odličnu ponudu restorana, konoba, barova i klubova pa se može odlično upoznati dalmatinska gastronomska tradicija, otkriti najbolja hrvatska vina i uživati u bogatom noćnom životu. Oni koji su željni dobrog shoppinga također će doći na svoje jer su im na raspolaganju moderni trgovački centri, kao i mali lokalni dućani s ponudom unikatnih proizvoda i autentičnih suvenira.

NP Plitvička jezera

U Lici, na malo više od sata vožnje autoputem, smjestio se najstariji hrvatski nacionalni park Plitvička jezera. Ovaj jedinstveni prirodni biser sastoji se od 16 smaragdnoplavih jezera što se nižu jedno za drugim između šumovitih planinskih obronaka, a međusobno su spojeni kaskadama i slapovima. Nastala su rastom sedrenih barijera koje su „pregradile“ tokove rječica i potoka koji ih napajaju vodom. Najpoznatiji je Veliki slap, ujedno i najviši slap u Hrvatskoj, a nalazi se u sklopu Donjih jezera u parku i obrušava se sa 78 metara visine. Osim po jezerima, Plitvice su poznate i po bujnoj šumskoj vegetaciji (ističu se orhideje s preko 50 različitih vrsta) kao i raznim planinskim životinjama. U sklopu parka nalaze se i brojne špilje od kojih su posjetiteljima za razgledavanje dostupne dvije.

NP Paklenica

Najbliži nacionalni park nalazi se sjeverozapadno od Sukošana i obuhvaća dio Velebita od obalnog dijela preko kanjona Male i Velike Paklenice do planinskih vrhunaca južnog dijela planine. Kanjoni su posebna atrakcija, s brojnim šumovitim predjelima bogatim životinjskim vrstama, a koji su inače rijetkost s ove strane Velebita. Posebna atrakcija parka su kukovi, okomite litice iznimno popularne za slobodno penjanje, a brojni penjači svake godine pohode Paklenicu kako bi uživale u ovom sportu, najčešće na najpoznatijem Anića kuku. Osim u penjanju, posjetitelji mogu uživati u brojnim stazama i paninarskim putevima, posjetiti planinarski dom u sklopu parka i uživati u hodanju prirodom. U sklopu posjeta svakako treba posjetiti i neke od mirila, kamene spomenike kojima su u prošlosti stanovnici ovog kraja obilježavali tijelo pokojnika dvjema pločama, tj. njegovu duljinu, a često su se više štovala i bolje obilježavala od samih grobova.

NP Kornati

Kornati su otočni nacionalni park koji se nalazi između zadarskog i šibenskog akvatorija pa pruža odličnu priliku za jednodnevni izlet brodom iz Sukošana. Ime su dobili prema najvećem otoku Kornatu, a cijeli arhipelag broji više od stotinu otoka, otočića i hridi. Imaju vrlo bogato podmorje pa je ronilački izlet obvezan za sve koji vole posjetiti mirni svijet ispod površine mora. Još jedna od prirodnih atrakcija su tzv. kornatske krune, okomite litice na vanjskim stranama rubnih otoka što se obrušavaju u more. Na otočju se nalazi nekoliko marina i restorana koji imaju vrhunsku gastronomsku ponudu. Iako nije bilo trajno naseljeno pa danas nema stalnog naselja, na Kornatima je uvijek bilo živo, bilo da su tuda prolazili brojni pomorci i ribari, ili obitavali pastiri sa svojim blagom. Danas na ta prošla vremena podsjećaju ostaci obrambene kule, crkvica, pastirske i ribarske kućice te brojni suhozidi, a sačuvao se običaj obilježavanja blagdana Gospe od Tarca kada se hodočasti brodovima na svetu misu do crkvice u istoimenoj uvali.

Rafting

Za ljubitelje aktivnog odmora rafting je jedna od odličnih mogućnosti da užvaju u prekrasnom riječnom okruženju i dobiju svoju adrenalinsku dozu. Rafting na rijekama Zrmanji i Krupi organizira nekoliko agencija i prava su prilika da se uživa u vožnji niz brzace i upozna zaleđe Zadarske županije. Na rafting je moguće ići već od ožujka (na rijeku Zrmanju) ako su vremenske prilike povoljne. Svaki izlet uključuje i organizirani obrok u nekom od odličnih lokalnih restorana što je dodatni razlog za odlazak na rafting.